Panele czy płytki do kuchni? Co wybrać?

Co wybrać do kuchni: płytki czy panele? To pytanie zadają sobie osoby, które wykańczają mieszkanie lub są w trakcie remontu. Panele podłogowe od lat cieszą się ogromną popularnością. Użytkownicy cenią sobie ich trwałość oraz odporność na uszkodzenia, zarysowania czy wilgoć. Najczęściej widujemy podłogę z paneli w pomieszczeniach, takich jak salon, sypialnia, pokój dzieci czy korytarze. Można je układać z powodzeniem także na schodach i półpiętrach. Czy w kuchni panele także zdadzą egzamin? A może lepiej zainwestować w płytki?

Panele do kuchni

Wiele osób chce, aby ten sam rodzaj podłogi był ułożony w całym mieszkaniu. Dzięki temu całość wygląda estetycznie, a powierzchnia optycznie się powiększa (szczególnie, jeśli do tego zrezygnuje się z progów). Jeśli chodzi o panele w kuchni, jest to coraz popularniejszy wybór wśród klientów. Podczas szukania odpowiedniego modelu, warto zwrócić szczególną uwagę na to, aby panele cechowała wysoka klasa ścieralności.

Dobrze jest wybierać także drzewa egzotyczne jako materiał wykonania paneli naturalnych. Są one nie tylko niezwykle mocne, ale także cechują się wielowymiarowym kolorem. Panele dostępne w naszej ofercie można zamontować bez użycia kleju, w systemie „na klik”. Dodatkowo odpowiednio zabezpieczone krawędzie paneli sprawiają, że są to panele wodoszczelne.

Bardzo ważne w przypadku paneli w kuchni jest użycie odpowiedniego, wytrzymałego podkładu. Czasem konieczne będzie także użycie wylewki poziomującej, która wyrówna powierzchnię podłogi i umożliwi prawidłowe ułożenie paneli, dzięki czemu nie będą one odstawać ani skrzypieć.

Panele do kuchni: zalety

Ogromną zaletą paneli podłogowych jest ich szeroka dostępność i stosunkowo niska cena. Należy jednak dobrze wybrać model i materiał, z jakiego panele są wykonane. Przede wszystkim należy sięgnąć po jedną z większych klas ścieralności. Taki materiał będzie cechował się podwyższoną odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz wilgoć.

Drewniane panele do kuchni

Doskonałym wyborem, jeśli chodzi o wykończenie podłogi w kuchni, będą panele drewniane. Mają kilka warstw i są odpowiednio zabezpieczone, dzięki czemu nie będą się wyginać ani zmieniać swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury czy wilgoci. Będą też odporne na ewentualne drastyczne zmiany temperatur. Panele z naturalnego drewna objęte są dodatkowo bardzo długimi gwarancjami, co jest niewątpliwie dużą zaletą i zabezpieczeniem dla użytkowników. Drewniane panele są także niezwykle trwałym materiałem, a przy zastosowaniu odpowiedniego podkładu oraz systemu grzewczego nadają się także do ogrzewania podłogowego.

Winylowe i laminowane panele do kuchni

Dobrym wyborem są także panele winylowe, a także laminowane panele podłogowe, które dzięki zastosowaniu odpowiednich technologi imitują parkiety drewniane. Są też dużo cieplejsze, niż panele laminowane, a jednocześnie mają odpowiednio zabezpieczone przed wilgocią krawędzie. W ostatnim czasie popularne są także panele laminowane z dodatkową powierzchnią antybakteryjną, co jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem, jeśli chodzi o panele do kuchni czy nawet łazienki.

Panele do kuchni: wady

Nieodpowiedni dobór paneli podłogowych może sprawić, że będą się one wybrzuszać pod wpływem wilgoci czy bardzo dużych temperatur. Bardzo często dzieje się tak w przypadku, kiedy użyte panele drewniane nie będą miały zabezpieczonych krawędzi. Niewodoodporne panele podłogowe będą wchłaniać wilgoć, przez co włókna mogą się rozprężać. W efekcie podłoga stanie się nierówna, a krawędzie paneli staną się poszarpane.

Nawet przy wysokiej klasie ścieralności źle dobrane panele do kuchni nie będą trwałe, przez co bardzo szybko może być potrzebny kolejny remont. W przypadku zastosowania ogrzewania podłogowego i niewykorzystania odpowiednich systemów pod dany typ paneli, mogą się one nadmiernie kurczyć i rozprężać, przez co szybko się zniszczą. Informację o tym, czy dany model można spokojnie wykorzystywać pod „podłogówkę”, znajdują się zawsze na opakowaniu lub na stronie producenta.

Panele w kuchni a dylatacja

Jeśli chcesz położyć panele laminowane, drewniane czy winylowe w kuchni, warto jest wykonać dylatację. Oznacza to, że podczas układania paneli należy zostawić niewielką szczelinę między panelem a ścianą czy innymi stałymi elementami. Pozwala to na swobodne rozprężanie się paneli pod wpływem ciepła, dzięki czemu podłoga będzie wytrzymała i nie będzie sprawiała żadnych problemów.

Kuchnia łączona z salonem: płytki czy panele?

Sporo osób uważa, że najpiękniejsza w domu jest jednolita podłoga, czyli taka sama w każdym pomieszczeniu. W pokojach dziennych zwykle oczywistym wyborem są panele, jednak sięganie po panele do kuchni czy łazienki wciąż budzi wątpliwości.

W przypadku, kiedy chcesz ułożyć panele w kuchni, musisz postawić na bardziej wytrzymałe modele i wykorzystać je w całym domu. Sięgnij po panele podłogowe wodoszczelne, z mocowaniem na zatrzaski i z zabezpieczonymi krawędziami.

Możesz także pójść na kompromis i ułożyć panele laminowane w pomieszczeniach dziennych, a płytki lub gres wykorzystaj do kuchni. Można to w efektywny sposób połączyć, unikając optycznego pomniejszenia przestrzeni.

Płytki do kuchni

Osoby, dla których panele do kuchni nie są dobrym rozwiązaniem, chętnie sięgają po płytki ceramiczne lub gres. Wyglądają one równie efektywnie, a dodatkowo cechują się wysoką wodoszczelnością oraz odpornością na ścieranie czy uszkodzenia mechaniczne. Są także świetnym materiałem, jeśli chodzi o ogrzewanie podłogowe – nie nagrzewają się i nie wymagają takiego przygotowania jak panele podłogowe do kuchni.

Jeśli jednak marzą Ci się panele w kuchni, ale boisz się o ich kondycję, istnieje sposób na złagodzenie konfliktu „płytki czy panele” – można te elementy ze sobą połączyć. Niektórzy wybierają gres lub płytki przypominające panele laminowane czy drewniane. Są to materiały droższe, jednak wyjątkowo efektowne, przez co mogą sprawdzić się jako alternatywa dla paneli.

Zalety płytek w kuchni

Płytki to mocny materiał, który jest całkowicie odporny na wodę oraz wysoką temperaturę. Nie rozprężają się, nie zmieniają swojej objętości, a dodatkowo są naprawdę odporne na uszkodzenia, a także kuchenne wypadki, takie jak upuszczony talerz czy rozlany sos. Nie wchłaniają brudu ani wilgoci, dzięki czemu są łatwe w czyszczeniu. Nie wymagają też stosowania podkładów.

Z tego powodu są często wykorzystywane do wykończenia przestrzeni publicznych – restauracji, holu w teatrze czy sklepach i marketach.

Wady płytek w kuchni

Powszechną wadą, na którą użytkownicy zwracają uwagę, jest fakt, iż płytki są po prostu zimne. Chodzenie po nich boso dla wielu osób może być wyzwaniem. Wówczas użytkownicy często decydują się na ogrzewanie podłogowe. Dodatkowo fakt, iż płytki są bardzo twardym materiałem, może również być postrzegany jako wada. W przypadku, kiedy położysz panele do kuchni, istnieje mniejsze ryzyko, że upuszczone naczynie się stłucze. W przypadku płytek jest to niemal pewne. Ponadto, kiedy na płytki upadnie coś bardzo ciężkiego, może to spowodować pokruszenie materiału.

Jaka podłoga będzie najlepsza do kuchni: płytki czy panele?

Co w końcu wybrać – płytki czy panele? Ostateczny wybór zależy zawsze od indywidualnych preferencji klienta. Jeśli do swojej kuchni wymarzysz sobie płytki lub gres, wybierz właśnie ten materiał. Jeśli marzą Ci się panele do kuchni, pamiętaj, aby wybrać odpowiedni model o dobranych do kuchennych warunków parametrach.

Przypomnijmy, że odpowiednio dobrane panele do kuchni powinny być maksymalnie odporne na wilgoć, uszkodzenia mechaniczne oraz mieć zabezpieczone krawędzie. Ważny jest także dobry dobór podkładu i ewentualnej wylewki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bogata oferta paneli

laminowanych i winylowych

30 dni na zwrot

produktów zakupionych u nas

Ponad 400 salonów

partnerskich w całej Polsce

Bezpieczne raty 0%

całkowicie przez internet